Dobra saradnja nastavlja se i ove godine

KLJUČ – Općina Ključ mala je lokalna zajednica koju prate problemi svojstveni svim  nerazvijenim općinama u BiH. Nezaposlenost je i ovdje ključni problem pa je više nego dobro dočekana vijest o pokretanju nekadašnje tvornice tepiha koju je kupila grupacija  ASA Prevent i pokrenula proizvodnju namještaja. Uporedo s tim lokalne vlasti nastoje kroz apliciranje sa većim i manjim projektima dobiti sredstava od brojnih ambasada država koje imaju predstavništvo u BiH. Jedna od njih je i Češka Ambasada koja je prošle godine podržala projekat iz domena ekologije i koja je spremna nastaviti saradnju sa Ključem i u ovoj godini.

Otvorene javne pozive za finansiranje manjih i većih  projekata  općinske vlasti Ključa redovno prate i prijavljuju se. Mala je ovo lokalna zajednica kojoj je svaki pogram podrške u različitim sferama društva dobrodošao. Stoga je Općinsku upravu  obradovala vijest da je Češka Ambasada spremna  financijski podržati  projekte koji stižu iz Ključa. Ispostavilo se da dobra saradnja iz prošle godine bila presudna da Česi i ove godine podrže projekat s kojim će ključke vlasti aplicirati.

Češka Ambasada prošle godine podržala je projekat reciklaže otpada, odnosno nabavka prese koja je u funkciji. Ove godine Općina je spremna  aplicirati sa novim projektom za kojeg će se naknadno odlučiti iz koje oblasti će biti. Vodovod, kanalizacija, obnovljivi izvori energije ili općenito energetika. Kada je riječ o saradnji sa međunarodnim organizacijama i ustanovama, ispostavilo se da je najuspješnija ona sa UNDP-om zahvaljujući kojoj su do sada u Ključu realizovani različiti manji i veći projekti. Općina Ključ ima mogućnosti razvoja na više polja. Prirodni potencijal poput vodnog, ali i kulturno-historijske te turističke mogućnosti, šanse su koje ključke vlasti nastoje iskoristiti i skrenuti pažnju potencijalnih donatora i investitora u BiH. S. T.