Ne žele raditi sa višestruko optuženim radnim kolegom

VELIKA KLADUŠA – Velikokladuška firma „Airvent“ d.o.o. koja proizvodi ventilacijsku i rashladnu opremu za stranog partnera u Austriji, već duže vrijeme ima probleme sa zakupom poslovnog prostora te sa Općinskim sudom u Velikoj Kladuši. Prošle godine, 17. maja pratili smo blokadu ulaza u poslovni prostor ovoj firmi a jučer, 21. februara, pratili smo mirni protest radnika „Airventa“ u Gradskom parku, preko puta Općinskog suda u Velikoj Kladuši. Menadžment firme i njegovi radnici teško se odlučuju na postupak mirnih protesta, tim prije što isti nema ekonomske karakteristike već neprofesionalan i nekorektan rad sudija Općinskog suda.

Nedefinisani odnosi između „Agrokomerca“ i „Grupexa“ razlogom su nesuglasica u posljednje vrijeme te firma izvoznik ima probleme sa ispunjenjem izvozničkih obaveza, a oba ova privredna subjekta odnedavno se pojavljuju kao vlasnici poslovnog prostora i traže naknadu za zakup. Direktor „Airventa“ d.o.o. Nermin Alešević, kazao nam je koje su naravi njegovi problemi koji su ih doveli na mirne proteste koji su tako nakon dva sata i završili.

Ova izvoznička firma zapošljava 35 stalno uposlenih radnika i najmanje joj trebaju ovakvi problemi. Međutim, kriminalna privatizacija je ostavila teret u oba privatizirana preduzeća, „Agrokomercu“ i „Grupexu“, koji se već duže vrijeme međusobno tužekaju, a u međuvremenu je došlo do preuzimanja njihove imovine od novih vlasnika iz Sarajeva kod kojih neće niti treba biti drugog interesa osim profita.

Drugi, možda i veći problem zbog kojeg su menadžment i radnici izašli na mirne proteste ispred zgrade Općinskog suda je sudska odluka kojom na posao u ovu firmu, nakon što je blokadom isplaćeno 43 hiljade maraka plata i doprinosa za nimulih pet godina, na posao vraća radnika optuženog za pljačku i drogu. Radi se o Mirsadu Kekiću, koji je otpušten 2011. godine iz ovog preduzeća nakon što ga je tužilaštvo u Sloveniji optužilo za učestovanje u jednoj pljački u toj zemlji. U drugom postupku koji se vodi pred Općinskim sudom u Velikoj Kladuši Kekić traži da ga se vrati na posao, a iz Uprave Airventa se boje da bi na koncu Sud i u ovom slučaju mogao presuditi u korist Kekića. Kekića se, kako tvrdi Alešević, tereti i za povezanost sa trgovinom drogom, kako i za proizvodnju droge. SIPA ga je prije nekoliko godina hapsila i zbog posjedovanje većih količina eksploziva. -Sve je to narušilo ugled moje kompanije, i mene kao direktora. Nisam želio da takav radnik više radi u mojoj firmi i ja sam ga otpustio. Mislim da bi na isti način postupio svaki menadžer, rekao je Alešević, a u video zapisu pogledajte kroz koje sve probleme prolazi ova uspješna velikokladuška kompanija. Esad ŠABANAGIĆ