Održana još jedna neproduktivna sjednica Općinskog vijeća

VELIKA KLADUŠA – U ponedjeljak, 20. februara, održana je treća redovna sjednica Općinskog vijeća Velika Kladuša. Na dnevnom redu našlo se 16 tačaka među kojima je bilo i onih na kojima su se općinski vijećnici posebno osramotili i priredili još jednu u nizu blamaža za svoje birače i građane Velike Kladuše. U postavljanju vijećničkih pitanja nije se čulo ništa novo osim saznanja da su vijećnici počeli ponavljati ona pitanja ranije postavljena na koja još nisu dobili nikakve odgovore. Ipak, treba kazati kako je vijećnica Senata Galijašević (LS) postavila ponajbolje vijećničko pitanje u posljednje vrijeme a tiče se funkcionisanja Hitne službe u Domu zdravlja kada pacijenta treba hitno prebaciti u neku zdravstvenu ustanovu. Ovu aktuelnu problematiku u Hitnoj službi ozbiljnom smatraju i doktori vijećnici u Općinskom vijeću koji su se zahvalili na ovakvom pitanju. Navodno, zbog kuloarskih priča ponovo je bilo pitanje koje je postavljeno i na prošloj sjednici Općinskog vijeća a ono glasi: koliko je općinski načelnik zaposlio svojih savjetnika, a kako njega nije bilo niti na ovoj sjednici, zamjenski načelnik Ismet Hušidić je odgovorio kao i prošli puta – sedam. Nekoliko novih savjetnika, koji navodno dolaze na posao u posljednje vrijeme, zamjenski načelnik nije spomenuo. Da bi ovu tematiku (pre)velikog broja savjetnika do kraja razobličili, priloženim video zapisom podsjećamo kakav je o tome bio stav aktuelnog načelnika Fikreta Abdića tokom prethodne kampanje kada je kandidirao i Kladuščanima „podario“ Edina Behrića.

Opozicija vratila prošlogodišnji dug Laburistima     

Oko Prijedloga Komisije za dodjelu Općinskih odlikovanja i drugih javnih priznanja, Laburistička stranka se i ove godine propisno obrukala. Podsjećamo na činjenicu da vijećnici ove političke stranke nisu prošle godine glasali za tadašnjeg kandidata, možda najkompetentnijeg i najboljeg u posljednih desetak godina, Emina Redžića, javnosti poznatog i uspješnog kladuškog sportiste i sportskog radnika. Ove godine to im se razbilo o glavu jer priznanja nisu dobili kandidati koje su oni podržavali, izuzev Mirele Salkić koju su podržala samo dva vijećnika. Ovdje javnosti treba pojasniti da Laburistička stranka niti nakon stotinu dana od preuzimanja dužnosti nema definisanog i poznatog koalicionog partnera jer dva „prebjega“ iz Demokratske fronte, doktori Refika Purić i Enver Pehlić, pokazali su se prevrtljivim a što se pokazalo na posljednjoj i ovoj sjednici Općinskog vijeća. Tek kada Laburistička stranka ovdašnjoj javnosti prezentira sporazum o partnerstvu sa dvoje pomenutih, sada nezavisnih vijećnika, ili kekim drugim vijećnicima, Kladuščani će znati ko je vlast u Velikoj Kladuši. Za sada vlasti nema kao što je nije bilo niti u većini prošlog saziva Općinskog vijeća. Ovdašnjoj javnosti također nije poznato sa kojim je političkim strankama Laburistička stranka razgovarala o partnerstvu u vlasti, ko hoće a ko neće sa njima, sa kime oni neće te koja je to platforma na kojoj su ti razgovori vođeni, ako su uopće i vođeni. Dakle, u ovoj političkoj partiji pokušavaju vladati na osnovu sentimentalnosti koje u politici odavno nema. Kao da Kladuščanima nije poznata politička trgovina i lični interes vijećnika, za čije ruke u zraku treba „podmazati“. 

Takvim načinom vladavine Laburističke stranke, ni prošle a evo ni ove godine, predloženim Kladuščanima nisu dodijeljena adekvatna općinska priznanja. Vijećnici Laburističke stranke bili su, kako je već kazano, svi za predložene kandidate, njih 13 plus doktor Enver Pehlić, osim jednoga, međutim, nisu kao vodeća i pobjednička stranka obezbijedili petnaestu ruku u zraku i sve je propalo, uz novu blamažu. Prosto je nevjerovatno i teško prihvatljivo da na primjer Karate klubu „Regeneracija“ nije dodijeljena predložena plaketa, ili najmlađem doktoru nauka, koji je jedan od zaslužnih za velike rezultate upravo Karate kluba „Regeneracija“. Gotovo svi predloženi kandidati trebali su glatko proći, realno gledajući. Za ovakav nered i blamažu, naravno, treba kriviti sve vijećnike u Općinskom vijeću, ali pri tom također treba znati da se u predlaganje nečega i realizaciju toga može ulaziti samo sa definisanom parlamentarnom većinom, a to Laburistička stranka još uvijek nema. Raspolažemo pouzdanim saznanjima da se razgovori sa dvoje doktora intenzivno vode, međutim, oni nisu postignuti i dešava se ovo što gledamo na sjednicama Općinskog vijeća. Opozicija u Općinskom vijeću u konkretnom slučaju je odgovorna zbog svoje neprincipijelnosti i nejedninstva, jer su bez ikakvog stava, da stvar bude gora, podržali neke prijedloge za dodjelu zahvalnica, ali su prijedlozi ipak prošli. Bilo bi vrlo zanimljivo čuti bilo kojeg vijećnika koji je tako glasao, da pojasni kakva je razlika između kandidata koji je sam sebe predložio a nije recimo najmlađi doktor nauka Mirzet Beganović, ili, jedan od najpoznatijih humanista i donatora iz Austrije, Šemso Šabić. Vijećnici ovog saziva Općinskog vijeća su uvjereni kako Kladuščani imaju kokošiji mozak pa ne vide i ne znaju šta se oko njih dešava.

Dan Općine dočekujemo bez glavnih općinskih priznanja  

U video zapisu se vidi kako je prošao jedini kandidat za priznanje „Februarska nagrada“ Omer Suljkanović. Sa 14 glasova vijećnika Laburističke stranke BiH i nezavisnog vijećnika dr. Envera Pehlića „ZA” i 13 „SUZDRŽANIH” glasova vijećnika klubova SDA, DNZ BiH, Grupacije Pokrenimo Kladušu, Mješovitog kluba ASDA-KSPP i nezavisne vijećnice dr. Refike Purić, Odluka o dodjeli Februarske nagrade nije usvojena.  Za Općinsko priznanje Plaketa bilo je predloženo pet fizičkih i pravnih lica, i sa istim omjerom glasova Vijeće nije podržalo niti jedan prijedlog, a bili su predloženi: (1) Karate klub „Regeneracija“, (2) Javna ustanova Osnovna škola „Podzvizd“, (3) Selma Smlatić, (4) Fudbalski klub „ABC“ – Podzvizd i (5) dr Mirzet Beganović. Za Zahvalnicu Općine Velika Kladuša konačanim Prijedlogom Komisije bilo je predloženo 11 fizičkih i pravnih lica, a pogledajte kako su vijećnici glasali: (1) Tarik Salkić: „ZA“ 25 – 2 „SUZDRŽANA“.  (2) Asim Čaušević: „ZA“ 14 – 13 „SUZDRŽANO“. (3) Asima Dekić: „ZA“ 23 – 4 „SUZDRŽANA“. (4) Anđa Melkić: „ZA“ 21 – 6 „SUZDRŽANO“. (5) Trgovačka radnja „MexoSoft“ d.o.o.: „ZA“ 8 – „Protiv“ 13 – 3 „SUZDRŽANA“. (6) AKSA Global d.o.o.: „ZA“ 16 – 11 „SUZDRŽANO“. (7) Sadik Ljubijankić: „ZA“ 16 – 11 „SUZDRŽANO“. (8) Senad Šakanović: „ZA“ 14 – 13 „SUZDRŽANO“. (9) Šemso Šabić: „ZA“ 14 – 13 „PROTIV“. (10) Fikret Dukić: „ZA“ 15 – „PROTIV“ 3 – 9 „SUZDRŽANIH“ i (11) Mirela Salkić: „ZA“ 2 – „PROTIV“ 14 – 11 „SUZDRŽANIH“. Podsjećamo, odluke se donose sa 15 i više ruku u zraku! U nastavku rada Vijeće je jednoglasno usvojilo Zaključak koji je predložio vijećnik Fuad Sulejmanagić, a kojim se nalaže Komisiji za dodjelu Općinskih odlikovanja i drugih javnih priznanja da pristupi izmjeni Pravilnika o dodjeli Općinskih odlikovanja i drugih javnih priznanja. Ovakve zaključke pratimo već nekoliko saziva Općinskog vijeća ali nikad nema pomaka! Velikokladuški vijećnici jednoglasno su usvojili Odluke o izmjenama i dopunama Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Prostornog plana općine Velika Kladuša za period 2001. – 2020. godina, i Odluke o pristupanju izradi izmjena i dopuna Urbanističkog plana općine za period 2002. – 2020. godina. Većinom glasova Vijeće je donijelo Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o organizovanju JKUP „Komunalije“, kojom se između ostalog vrše izmjene i dopune, odnosno proširuje djelatnost ovog javnog preduzeća. Usvojena je i Odluka o imenovanju Tima za koordinaciju u borbi protiv ovisnosti, a jednoglasnu podršku vijećnika dobili su Odluka o izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju Javne ustanove Centar za socijalni rad, Izvještaj o radu Općinskog vijeće u prošloj godini, te tri informacije, među kojima i Informaciju o organizaciji i funkcionisanju prevoza učenika osnovnih i srednjih škola u 2016. godini. Pripremio: Esad ŠABANAGIĆ